Pitru Pakša 28. 9. – 12. 10 2015

 Period koji je posvećen  našim petcima. To je sjećanje, zahvala za sve ono što su dali sadašnjoj generaciji. Sve što imamo i sve što znamo naslijedili smo od prošlih generacija, naših predaka. To je način na koji im kažemo da su i dalje važan dio naše familije i da postoje u našim sjećanjima. Prema Vedama naši predci nisu samo oni sa kojima smo familijarno vezani već su to svi koji su utjecali na naš uspjeh. naši mentori, učitelji, prijatelji i uzori u životu koji su nam pomogli u razvoju.

Obilježava se u mjesecu Ašvin (rujan-listopad) u periodu Krišna pakša 15 dana opadanja mjeseca od punog do amavašje. Period koji je posvećen  našim petcima. To je sjećanje, zahvala za sve ono što su dali sadašnjoj generaciji. Sve što imamo i sve što znamo naslijedili smo od prošlih generacija, naših predaka. To je način na koji im kažemo da su i dalje važan dio naše familije i da postoje u našim sjećanjima. Prema Vedama naši predci nisu samo oni sa kojima smo familijarno vezani već su to svi koji su utjecali na naš uspjeh. naši mentori, učitelji, prijatelji i uzori u životu koji su nam pomogli u razvoju.

Legenda o Pitra pakši - Priča o Karni iz Mahabharate

Prema epu Mahabharati, kada je Karna umro, njegova duša je završila u nebu. Tamo mu je bilo servirano umjesto jela zlato i srebro. Nakon nekog vremena potužio se Indri, kako umjesto jela dobiva stalno nakit i drago kamenje. Indra mu je rekao kako je on za života donirao samo zlato i srebro siromašnima ali nikad nije donirao pravu hranu prosjacima ni predcima. Karna  je rekao kako za života nikad nije bio svjestan predaka. Indra mu je dao 15 dana da da se vrati na zemlju i donira hranu u ime predaka, siromašnima i na taj način ispravi ovu pogrešku. Karna se vratio i obavio je ritual Šrādh ili Tarpan za mir duša svojih predaka.

Kako izvesti Šrādh ritual?

On se izvodi u periodu Pitru Pakša 15 lunarnih dana. Tada se priprema isključivo vegetarijanska hrana i donira se siromašnim ljudima. Hrane se  ptice i ostale životinje. Važno je napomenuti da radimo niškām karmu – nesebična djela u ime naših predaka

  • kuha se Khīr, puding od riže.
  • molitva za naše pretke
  • hrane se životinje
  • sadimo drveće koje donosi plodove za životinje i putnike
  • nikada se ne žrtvuje životinje, alkohol